Netflix, Disney ... Eğlence Platformları Kimin Elinde? | Banu AVAR
Eğlence Platformları Kimin Elinde? | Banu AVAR
Eğlence Platformları Kimin Elinde?
Selamlar, bugün size büyük eğlence platformlarının bir numarasından bahsetmek istiyorum. Silicon Vadisin’de doğan Hollywood’da gelişen bir şirket Netflix. 200 milyona yaklaşan abone sayısına sahip, bu sayıyla dünyada 1. sırada. Netflix ve benzerleri mesela “Disney Plus” gibi
platformlar artık televizyonun yerini alıyor. Yapay zekâ izlediklerinize göre izleyeceklerinizi önünüze seriyor.
Kim bu platformların sahibi? Bakın, “platformların!” diyorum. Disney Plus bu yaz Türkiye’de ofis açıyor. O da 110 milyon aboneyle dünya ikincisi. Kim bunların sahibi? Netflix’in kurucusu ve CEO’su Reed Hastings, gençliğinde Amerikan hükümeti tarafından Afrika’ya ‘barış gönüllüsü’ olarak gönderiliyor. (Barış gönüllülerini bir başka bölümde anlatacağız.)
Hastings barış gönüllüsü olarak Swaziland’de yerlilere matematik öğretiyor. Memlekete dönüp Stanford Üniversitesine giriyor. “Bilgisayar Bilimleri” bölümünden mezun oluyor. Silikon Vadisi’ne kapağı atıyor.
1997’de DVD dağıtımı yapan bir şirket kuruyor. 10 yılda inanılmaz bir ivme kazanıyor, Bill Gates ile ortak işlere giriyor. Mikrosoft ve Facebook’ta yönetim kurulunda yer alıyor. 2013’den sonra Netflix kendi dizilerini çekmeye başlıyor. İlk yapımlarından biri “House Of Cards!” skandallarla dolu bir dizi… Esrar çeken bir Amerikan başkanı, Beyaz Saray’da cinsel
fantaziler vs.
2016’da “Beyaz Baretler” adlı belgesel filmle yine adından söz ettiriyor. Belgeselin ya da propaganda filminin bütçesi Hollywood film bütçelerinin üzerinde! Biliyorsunuz, Beyaz Baretler Suriye’yi kan gölüne çeviren Amerikan ve İngiliz istihbaratının ortak çocuğu. Netflix vasıtasıyla dünyaya iyilik meleği olarak lanse edildi. Netflix dizilerinin en önde gelenleri kartel
ve mafya dizileri… İzleyici suç örgütlerinde çalışanlara, kokain satanlara, eroin kartellerine, fuhuş mafyalarına sempati duymaya başlıyor.
Netflix ve benzerleri çok kaliteli yapımlarla kabullenilemez olanı normalleştiriyor ve hazmettiriyor.
Bugün Netflix halka açık bir şirket ama Hastings şirketin yüzde 2 hissesine sahip! Bunun değeri de 4 milyar dolar. Peki, geri kalan hisseler kime ait? Bu soruyla başlamıştık. Dünyadaki tüm medya holdinglerinin ya da ilaç şirketlerinin ya da Coca Cola ve Pepsi’nin ve Nestle’nin Mc Donalds’ın -bu liste böyle gider- çoğunluk hisselerini elinde tutan yatırım şirketleri
Netflix’in de Disney’in de sahibi. Bu yatırım şirketleri içinde “Black Rock” adlı yatırım şirketi ilk sırada. Elindeki yatırımların hacmi 10 trilyon! Evet, trilyon doları buluyor.
“Amerikan hükümetinin dördüncü kolu” olarak tanımlanıyor çünkü Black Rock, Amerikan Merkez Bankasıyla çok yakın çalışıyor. Black Rock çalışanları Beyaz Sarayın da müdavimi!
Black Rock Amerikan Merkez Bankasına borç para veren bir şirket. Aynı zamanda merkez bankasının danışmanı Netflix ya da Time Warner ya da Disney Company ya da Fox kısacası dünyadaki medyaların yüzde 90’ının çoğunluk hisseleri Black Rock şirketinin elinde. Konuya devam edeceğiz…
Banu AVAR
29 Ocak 2022